top of page

Doorbreek de ketenen van perfectionisme

Updated: 6 days ago

 




Perfectionisme. Het heeft veel mogelijke verschijningsvormen en een enorme impact op onze mentale en fysieke gezondheid.


Het is een thema dat me blijft intrigeren en het is voor zovelen onder ons zó herkenbaar. Daarom wijd ik er graag nog een blog aan.


Voor velen is perfectionisme een stille kracht die ons vooruit duwt, maar ons tegelijk verlamt. Het zorgt ervoor dat we hoge verwachtingen van onszelf hebben, altijd streven naar meer, beter, perfect.


Maar… tegen welke prijs?


Ik weet het maar al te goed. Al van jongs af aan voelde ik me verantwoordelijk. Voor alles en iedereen. Ik wilde altijd goed doen, verwachtingen overtreffen, niemand teleurstellen. Ik was dat kind dat alles tot in de puntjes voorbereidde, die vriendin die altijd klaarstond, die collega die zelden ‘nee’ zei.


En eerlijk? Dat leverde me veel waardering op. Maar het putte me ook uit.

Slaapgebrek. Een opgejaagd gevoel. Altijd maar sneller meedraaien in de ratrace. Niet tot rust kunnen komen…

Ik kan het allemaal afvinken.

 

Bewustwording is de eerste stap

Na jaren van opleidingen, boeken, podcasts, gesprekken met coachees en constante zelfreflectie, ontdekte ik hoe diepgewortelde denkpatronen ons in hun greep houden. Aangeleerd gedrag, ontstaan vanuit het verlangen om erbij te horen, het goed te doen, gezien te worden.


De eerste stap in het loslaten van perfectionisme? Het herkennen van die patronen. Zonder bewustzijn is er geen beweging.


Ben jij een overdenker, of kom je meteen in actie?

Blijf je hangen in gepieker of twijfel? Sta dan even stil. Observeer je gedachten en stel jezelf gerichte vragen. Die kunnen helpen om de piekerspiraal te doorbreken en opnieuw in beweging te komen:

  • Wat kan ik nu concreet doen?

  • Wat is één kleine stap?

  • En... kan ik gewoon beginnen?


Van externe naar interne motivatie

Een veelvoorkomend patroon bij perfectionisme is de behoefte aan bevestiging of goedkeuring van anderen. Maar echte motivatie komt van binnenuit. Stel jezelf dus niet de vraag: “Wat zullen ze ervan denken?”, maar eerder:

  • Wat vind ík hiervan?

  • Wat wil ík?

  • Hoe zie ík dit?


Herken wat wél goed gaat

Perfectionisme richt zich vaak op wat nog beter moet. Maar wat als je ook even stil zou staan bij wat al goed gaat? Soms is het iets kleins. Een warme ontmoeting. Een oprechte lach. Iets afmaken zonder stress. En dat is méér dan genoeg.

Wanneer je vastloopt in alles wat (nog) niet voldoet aan je verwachtingen, kunnen deze vragen je helpen om mildheid en trots toe te laten:

  • Wat heb ik vandaag goed gedaan?

  • Waar ben ik dankbaar voor?

  • Wat ging eigenlijk verrassend vlot?


Laat los wat niet van jou is

Nog zo’n patroon: het gevoel dat je alles moet dragen. De verantwoordelijkheid voor het werk, het gezin, de sfeer, het resultaat... Maar niet alles is van jou. Vraag jezelf af:

  • Moet ík dit doen?

  • Is dit echt mijn verantwoordelijkheid?

  • Of draag ik iets dat niet bij mij hoort?


Verlang jij ook naar vrijheid?

Wil jij ontsnappen uit de gevangenis van perfectionisme? Dan begint het met milde zelfreflectie, het herkennen van je patronen en het stellen van de juiste vragen.


Niet om nóg beter te worden.

Maar om eindelijk te mogen zijn wie je bent.


Bewustwording is het startpunt voor groei.


Samen zetten we stappen naar meer rust, richting en veerkracht.


Ben je klaar om perfectionisme los te laten en meer rust, focus en veerkracht te ervaren? In een coachingtraject kijken we samen naar jouw patronen, jouw tempo en jouw pad.



♡ Wil je dit soort inspiratie ook rechtstreeks ontvangen?


Schrijf je dan hier in.


LOGO_PeopleWise_VER_Tagline_zwart.png

Door Sofie Hermans

bottom of page